Streha je pod streho


Tretja gradbena faza je le eno streho stran. Zidarska dela še niso bila zaključena, ko sem že zbiral ponudbe za izdelavo strehe.  Zdaj že z nekoliko več prakse sem se lahko bolj samozavestno lotil novega projekta. Preden sem lahko poslal prvo povpraševanje, sem moral imeti jasno opredeljeno kaj potrebujem in kaj si želim. S tehničnega vidika ne bo težav, saj je celoten načrt strehe del projektne dokumentacije. Potrebno se je odločiti o vrsti in barvi kritine ter drugih detajlih, ki so v domeni investitorja. Pa gremo lepo po vrsti.
Po projektni dokumentaciji je streha objekta simetrična dvokapnica z naklonom 40o, s kritino iz opečnatega zareznika temne barve. Ostrešje naj bi bilo leseno, zasnovano kot ostrešje z legami. Klasična zadeva, če ne bi tradicionalne enostavnosti zmotila vse bolj priljubljena ravna streha na frčadi. Odločili pa smo se tudi za dva strešna okna.
Za pripravo povpraševanja se je bilo potrebno odločiti o vrsti kritine. Poplava različnih materialov, oblik in barv kritin omogoča izbiro za vsak okus. Kvaliteta pri večini ni vprašljiva, sem mnenja, da je že cena kar dober pokazatelj, kaj je primerno izbrati da bo držalo na dolgi rok. Vožnja z avtomobilom ni imela več samo transportne funkcije, pogosto se je pot podaljšala z namenom iskanja tiste najlepše strehe.
Že načrt predvideva opečnato streho in tudi nama je takšna najbolj všeč; z ravnim spodnjim robom v temni antracit barvi. Pri izbiri barve kritine je treba razmišljati tudi že o barvi oken, vrat in fasade. Na koncu se morajo barve skladati. V enaki barvi kot je opeka, morajo biti tudi žlebovi.
Iskal sem izvajalca, ki bo opravil vse faze izdelave strehe od ostrešja do žlebov. Dobil sem pet različnih ponudb. Ponovila se je zgodba kot pred pričetkom gradnje, ko je vsak od izvajalcev po svojem principu pripravil ponudbo. Težava je takšne ponudbe primerjati in razbrati, ali res zajemajo vse kar je potrebno za izvedbo strehe na ključ. Povpraševanje sem tudi tokrat poslal le izvajalcem, ki so preverjeno zanesljivi. Pri ponudbah zanesljivih izvajalcev lahko izbiram tudi po nižji ceni. Tako sem tudi storil. Za nadaljnja pogajanja sem izbral najcenejšega.
Osnova za DDV skupaj 12.700 € za 184m2 strehe. To je cca 3.000 € manj od najdražje prejete ponudbe. Razlika je kar velika, zato sem preventivno še preveril, če cena zajema vsa tesarska, krovska in kleparska dela. S krovcem sva sklenila posel.
Zdaj je bilo potrebno zavihati rokave. Najprej meritve za izdelavo ostrešja. Pomembni so že centimetri, zato je na objekt prišel lesar, ki je sam premeril dimenzije za razrez lesa. Že čez nekaj dni so pripeljali na mero odrezane lege, šperovce, škarnike in še nekaj vmesnih kosov. Vse razen lat in desk so z avtodvigalom zložili že kar na streho. CNC izrez ostrešja je relativno nov način razreza, ki se očitno dobro obnese. Kot lego kocke so veliki kosi lesa kar »padali« skupaj. Rezultat natančnega dela izkušenega krovca je bilo v dobrem dnevu v linijo sestavljeno ostrešje. 


Skoraj prehitro, saj so naju že čakali, da s sosedom iz njegovega gozda prineseva smrečico. Pribito ob slemenu, okrašena z grenčico, tobakom, pivom in sladkimi pralinami smo zaključili dan. Dan kasneje je krovec celotno ostrešje poškropil še z borovo kislino. Strošek po predračunu za ta dela so bila cca 3.400 € brez DDV.
Preden so pričeli z deskanjem, smo privili vijake, ki bodo držali ostrešje na mestu. Kasneje bi bilo težje, zaradi pomankanja prostora, zato dobro, da nismo pozabili. Odločil sem se, da hiše pod napuščem ne bo krasil ladijski pod (opaž), ampak bomo napušč oblekli v gips plošče. Tako so deske, debeline 2cm, pričeli nabijati že od roba strehe proti slemenu. Iz spodnje strani proti slemenu so s priročnim spenjačem speli sekundarno kritino s prekrivanjem v širini cca 10 cm. S pregibom folije čez sleme je bila hiša prvič varna pred dežjem.
Pred kritino je bilo treba nabiti še kontra letve in late. Kontra letve, dimenzija 5 x 8 cm, so namestili na špirovce. Relativno enostavna naloga, če gledaš iz varne razdalje z osvežitvijo v rokah. Nato pa še late, dimenzija 4 x 5 cm. Prva linija lat na spodnjem robu strehe se nabije pokončno, da so visoke 5 cm, vse ostale so položene ležeče z višino 4 cm. Tako zagotovimo, da bo kritina položena ravno tudi v spodnjem delu, ko zmanjka strešnik, ki bi podprl vrsto nad njim . Izračunan razmak med latami je cca 32 cm in je odvisen od širine strehe in pokrivnosti izbrane kritine. Strošek materiala cca 1.300 € brez DDV, delo ni všteto.
Montaža strešnih oken je bila opravljena hitro. Lokacija je bila določena, le izrezati je bilo treba luknjo skozi streho, v katero so najprej namestili t.i. set box, nekakšno vložišče za okenski okvir. Cena kompleta posameznega okna je cca 600 € brez DDV za klasično dimenzijo 94 x 140 cm. Malo sta bila dražja, saj sta v notranjem delu plastificirana in ne samo polakirana. Še dobro, da sta samo dva.
Le malo še manjka, da streha dobi kočno obliko. Sledila so kleparska dela, kjer so namestili vetrne obrobe, dimniško obrobo, kljuke za žlebove in tudi že žlebove. Še preden so namestili zadnjo obrobo so z dvigalom že »kupčkali« strešnike po strehi, ki so jih spretne roke tudi že polagale na njihovo končno mesto. Še zadnji čas sem se spomnil na strelovod, da so lahko namestili nosilce, na katere bom kasneje pritrdil alu žico. Smo le na vrhu hriba in je to nujno. Nismo pa pozabili na prezračevalno mrežico.
Še zadnji slemenjaki in streha je pod streho. Na vrsti je frčada.


Komentarji