Najbolj primeren čas za nakup opreme in materiala


Čas gradnje hiše je obdobje, kjer nam več tisoč evrov težki računi niso tuji. V glavnini so to stroški za storitvena dela, ki jih plačamo izvajalcem za gradnjo hiše, izdelavo strehe, napeljavo inštalacij… Groba gradbena dela se enkrat zaključijo. Pravijo, da naj bi se takrat pravi stroški šele začeli. In imajo prav. Po kupih opeke, peska in žakljev maltita je na vrsti material in oprema za notranjost hiše.
Graditelji si za novo leto zastavimo cilje, ki jih želimo tekom leta doseči. Naredimo si grob plan po fazah, kaj in kdaj bi se naj delalo. V teoriji s planiranjem ni težav, saj so želje običajno večje, kot jih je mogoče realizirati v enem letu. Poleg časovne komponente, ki nas omejuje, da bi vse naredili takoj, so tukaj še finance. Denar, ki je sveta vladar je hkrati tudi naš manager pri gradnji. Brez njega se nič ne premakne in vedno ga je premalo. Bolj kot se bližamo koncu gradnje, ko bi ga najbolj potrebovali, manj ga je. Zmanjkati ga sicer ne bi smelo, saj brez pravega finančnega načrta sploh ne bi smeli v gradnjo, ampak to je že druga zgodba.
Kakor koli, s toliko denarja kot ga imava na voljo morava dokončati hišo. Kopalnica, kuhinja, talne obloge, pohištvo, vse to in še zagotovo sem kaj izpustil. Konec je s poceni materialom, zdaj bo nakup žaklja cementa za 2,5 evra zamenjal kopalniški blok s ceno od 400 evrov naprej. Brez pipe! Imamo pa dve kopalnici. Da o kuhinjah niti ne razpravljamo…
Hočeš, nočeš, vse to bo hiša morala imeti, zato nama ne preostane drugega, kot da najdeva trgovca z najboljšo ponudbo in ceno. Ponudbe je veliko in že to vpliva na ceno. Na ceno pa močno vpliva tudi sezona. Po božičnih praznikih je za širšo populacijo tudi čas okrevanja. Decembrski nadpovprečni izdatki dodobra oklestijo proračune, kar za posledico prinese sušo z vidika potrošnje. Logičen in nujen odziv trgovcev so razprodaje in nižanje cen, ki so z januarskimi in februarskimi ponudbami bolj radodarni kot običajno. Prav tako so bolj dovzetni za individualna pogajanja. Poleg splošne nižje kupne moči je zima za večino neprimerna za kakršne koli gradbene podvige v smislu obnove, pa tudi gradnje.
Gradite ali obnavljate? Zdaj je pravi čas za nakupe opreme in materiala, ki ga potrebujete ali ga boste potrebovali tekom leta. Tudi midva sva že izkoristili priložnost, sestavila sva seznam opreme in materiala, ki bo vgrajen v hišo. Potrebovala bova  parket, ploščice, notranja vrata, kuhinjo in kopalniško pohištvo.
Že v lanskem letu sem prav ta čas naročil tudi ves material za suhomontažo. Vsa komunikacija je stekla kar po mailu. Na osnovi poslanega seznama potrebnega materiala sem prejel ponudbe in izbral najugodnejšo. Dogovoril sem se, da mi materiala ne pripeljejo že kar takoj ampak z nekaj tedenskim zamikom. Tako sem material prejel zgodaj spomladi, ko so trgovci bistveno manj prilagodljivi glede pogojev in priznavanju dodatnih popustov po »zimski« ceni.
Še boljše cene sva si izborila s skupinskim nakupom. Obiskala sva trgovine s širokim naborom izdelkov. Na najinem seznamu opreme, ki jih potrebujeva je bil parket, keramika za kopalnico in kuhinjo in notranja vrata. Predhodno sva že sprejela odločitev, kakšne bodo talne obloge po hiši, kakšna vrata si želiva. Največ časa je razumljivo zahtevala odločitev o keramiki. Končna odločitev je tako padla šele v trgovini.
Na koncu so bila v ponudbi 11 kosov notranjih vrat s podboji, parket za celotno hišo in keramika za kuhinjo in kopalnico. Skupni znesek cca 9.300 € z davkom. Kopalniške opreme še nisva kupila, saj sva se odločila, da ga izbereva po tem, ko bodo ploščice že položene. Zagotovo se bova vrnila v isto trgovino, kjer sva opravila ta nakup, saj se bom pri pogajanjih lahko upravičeno skliceval na dejstvo, da sem dobra stranka in tako zahteval višji popust.
Do zdaj sem opravil dva tako velika nakupa v začetku leta. Pri večjih nakupih vsak procent šteje in se prihranek pozna. Zagotovo višek ne bo obležal v denarnici, bo pa kakšna zadeva več ali prej kupljena. V planu do konca naslednjega meseca je še kopalniško pohištvo in kuhinja.
Se splača, »napraskajte« kjer koli se da in gremo v shopping. Brez slabe vesti, saj boste (tokrat) nabavili res tisto kar potrebujete. In gospodje, ne  zapravite čisto vsega. Nekaj še mora ostati za 14. februar. V času gradnje je gradbišče prepogosto na prvem mestu in na ta dan se bo treba vsaj malo oddolžiti.


Komentarji