Prvi mesec na svojem

No, zdaj pa lahko rečem, da smo že doma. Tempo se je ustalil, hitenja ni več toliko kot še nekaj tednov nazaj. Opravil je še dovolj, nič pa ni več tako nujno, da se ne bi mogel zlekniti pred tv in skupaj z otroki pogledati Mašo in medveda. Kljub temu lahko rečem, da smo pridni, saj se je od selitve do danes že veliko naredilo, najbolj so spremembe vidne zunaj hiše. Že imamo prvo svojo solato in korenček, kmalu bo sledila še ostala zelenjava. Skoraj vzorna je tudi zelenica. Čeprav trave nismo sejali, se je ta sama zasadila in imamo zdaj malo mešano; nekaj zeli, trave in detelje. Od daleč in pokošeno zgleda odlično. 
Po vselitvi je čas, da se posvetimo drugim zapostavljenim delom parcele in nepremičnin. Vrtna lopa, ki je bila v času gradnje lepo urejen skoraj bivalni prostor se je po občutku kar čez noč spremenila v odlagališče orodja, delovnih oblačil in strojev. Nič več rednega čiščenja, nalaganje opreme in materiala enega čez drugega je vrtno lopo spremenilo v zanemarjeno drvarnico. Cel dan trdega dela, da se stvari pospravijo na svoje mesto in zdaj lepo urejena vrtna hiška nudi dom le še kolesom in kosilnici. 
Tudi nam letos ni bilo prizanešeno, saj je tudi tukaj klestila toča. Poleg vrta, ki ga je vremenska ujma tako močno sklestila, da si je zelenjava koma opomogla, je vidne udarce prejela prav uta. Z opaža je odneslo lak, zato bo potrebno ponovno pleskanje. Na srečo je objekt zavarovan in bomo vsaj nekaj dobili povrnjeno.
V hiši je že po domače. Tudi občutljivi nismo več na kakšno novo packo na steni ali prasko na parketu. Največjo težavo nam lahko povzroči prilagojenost na nedokončano. Sčasoma se človek  kar navadi na nenameščene letve ali stikala. Nimamo še lestencev in tudi lučk še ni na stopnišču. Zdaj nas to skoraj več ne moti in to nas moti. Kar vsakdanji pojav pri novih hišah je, da napol narejeno ostane več let. Srčno upam, da pri nas ne bo tako. Trudimo se in kolikor finance dopuščajo, da zapolnjujemo ta manjko. 
Naš novi dom nam nudi res veliko in nam je v zadovoljstvo. Zadosti prostora, vonj po novem, tehnologija dela za nas. V urah najhujše vročine, smo običajno v hiši, kjer je prijetno hladno. Pomagamo si z žaluzijami, ki odlično opravljajo svojo funkcijo senčenja. Žaluzije so res zakon in jih močno priporočam vsem, če se za to odločate. In še več! Vse žaluzije upravljam z dotikom na telefon. Brez pametnih inštalacij bi se počutil tako, kot bi imel tv brez pilota. Moral bi vstati, da prestavim kanal. Tako bi bilo z žaluzijami, če ne bi imel pametnega krmiljenja. Moram priznati, da si nisem predstavljal, da bomo pametno krmiljenje žaluzij toliko uporabljali. Noviteto smo hitro osvojili in bi jo kar pogrešali, če je ne bi bilo.
Navaditi se moramo samo še zvonca. Naš DoorBird zvoni na telefonu in se še nismo privadili. Enostavno ga ne slišimo, ampak tudi to se bo še uredilo. Najprej bom spremenil zvok in potem bo verjetno vse ok. Že razmišljamo o novitetah, še malo pa bo hiša bolj pametna od nas. Dišijo mi hišni pomočniki ala Google home ali Alexa. Malo moram še razmisliti kaj izbrati. Kmalu bo.
Do takrat pa naredim še kaj po hiši, nekaj po lastni volji ali pa po navodilih žene.





Komentarji