Pridobitev gradbenega dovoljenja


Za marsikoga živčna vojna, za naju pa relativno enostavno in hitro pridobivanje vseh soglasij in dovoljenj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Od vložitve gradbene dokumentacije do prejete priporočene pošiljke z gradbenim dovoljenjem je minilo približno tri mesece
So se pa priprave na vložitev gradbene dokumentacije začele nekoliko prej. Še ena dobra stran izbire lokalnega arhitekturnega biroja je, da pozna utečen postopek na občini in upravni enoti, kar zelo pohitri proces, ni potrebe po več kratkih obiskih istih uradov itd. Še več, uredili smo tako, da so veliko dokumentacije uredili kar sami. Verjetno je takšna praksa tudi drugje po Sloveniji, a če bi izbral biro iz drugega konca države, bi bilo zagotovo več možnosti, da se zakomplicira.
Gremo lepo od začetka. Izbran sva imela tipski načrt hiše arhitekturnega biroja, ki ima v našem kraju svojo izpostavo. Do sedaj smo se okvirno dogovorili le za načrt hiše in popravke, ki sem jih že opisal v enem od prejšnjih prispevkov in ki nama jih bo biro izvedel na obstoječem tipskem načrtu. Zdaj je potrebno pridobiti vso potrebno dokumentacijo za pripravo Projekta za gradbeno dovoljenje (PGD).
Eno mojih prvih vprašanj še na uvodnih srečanjih je bilo, kaj lahko storim za čim nižji komunalni prispevek. Le ta običajno predstavlja najvišji neizogiben strošek na poti do gradbenega dovoljenja. V najinem primeru sva izkoristila tri možnosti:

1 Parcelacija zemljišča
Prvotno je najina parcela zajemala cca 1.600 kvadratov zazidljive površine. Za odmero komunalnega prispevka se po nekem ključi oziroma ponderjih  za obračun vzame to celotno zemljišče. Po poizvedovanju na občini sva prišla do zaključka, da s parcelacijo prihraniva vsaj 500€, če upoštevamo, da je za gradnjo v najinem primeru dovolj 550 kvadratov zazidljive površine in da je sam strošek parcelacije cca 500€. In tako je zdaj znotraj najinega zemljišča nastala nova parcela na kateri bova gradila. Na biro sva za pripravo projekta morala dostaviti osvežen posnetek terena in načrt spremembe zemljiško katastrskega prikaza.
Slika 1: Parcelacija zemljišča

2 Uveljavitev subvencije za mlade družine pri izračunu komunalnega prispevka
Vsaka občina ima svoja pravila pri dodeljevanju subvencije v obliki zmanjšanega komunalnega prispevka. V najinem primeru je bilo tako, da sva z vlogo prihranila 1.000 €. Za tolikšen znesek se je znižala vrednost plačila komunalnega prispevka. Prošnjo za subvencioniranje komunalnega prispevka sva priložila ob vlogi za odmero komunalnega prispevka. Ob tem sva plačala takso 22,60 €. Kmalu sva prejela odločbo o odmeri komunalnega prispevka  z znižanim zneskom za plačilo slabih 3.800 €. Še nasvet: če je le mogoče se ga splača plačati na javni blagajni, kjer ni provizije. Zaradi visokega zneska za plačilo lahko prihranimo do 10 €, ki jih lahko zaračuna banka ob plačilu položnice. Plačilo sva hitro opravila in tako opravila z eno večjih neznank v projektu.

Pričeli smo s pridobivanjem projektnih pogojev:
Elektro Celje, ki je pristojen za naše območje, je moralo izdati Soglasje k projektu, za kar je bilo potrebno predložiti Načrt električnih inštalacij in električne opreme. Strošek cca 300 €.
Svoje dovolilo je moralo izdati tudi komunalno podjetje, ki izdalo Projektne pogoje k PGD v vezi s priključitvijo na vodo in kanalizacijo. Stroškov s tem nisva imela.
Odgovor na vlogo v obliki projektnih pogojev za gradnjo objekta za priključitev na cestno omrežje je dala tudi občina Šentjur.
Na koncu smo v vezi s soglasji pridobili še  Vodno soglasje. Stroška s tem ni bilo.
Večino potrebne dokumentacije je pridobil projektni biro. Najin del aktivnosti pa je obsegal naslednje naloge:
-          Izdelava Načrta električnih inštalacij in električne opreme.
-          Služnostna pogodba za elektro podjetje (strošek dobrih 110 €).
-          Služnostna pogodba za komunalno podjetje (strošek dobrih 130 €).
PGD je zdaj vseboval vse potrebne dokumente in informacije za pridobitev gradbenega dovoljenja:
-          lokacijsko informacijo
-          vodilno mapo,
-          načrt arhitekture,
-          načrt gradbenih konstrukcij in druge gradbene načrte,
-          elaborat gradbene fizike – toplotne zaščite, požarne varnosti, zaščite pred hrupom, geodetskega posnetka
-          pridobljena soglasja in
-          dokumentacijo, ki sva jo midva pridobila.
Tri izvode PGD-ja se odnesel na Upravno enoto. Plačal sem takso cca 4 €. In še zadnje koriščenje bonitete za mlado družino, ki rešuje stanovanjski problem. Oproščeni smo bili upravne takse za izdajo gradbenega dovoljenja. Prihranila sva cca 300 €.
V januarju 2016 je prišel dan, ko naju je v poštnem nabiralniku pričakal odrezek priporočene pošte. Dobila sva vsak svojega. V pričakovanju, s čim naju bo tokrat »razveselila« Upravna enota, sva priporoko dvignila na pošti. Imela sva ga! Dobila sva gradbeno dovoljenje. »Puvali« bomo!



Komentarji